VELKOMMEN!

Gratulerer som ny medisinstudent og velkommen til det fantastiske studentlivet i Trondheim! Du har helt sikkert blitt pepret med informasjonsskriv fra NTNU allerede om ditten og datten. Det er mye som må ordnes før du kan begi deg ut på studentlivet, men alle skrivene du har mottatt har sikkert ikke gjort deg mye klokere. Vi husker selv hvilke spørsmål vi satt med som ferske studenter, derfor har vi i MF Placebo laget en liten guide for å hjelpe deg litt på vei. 

VIKTIGE TING DU MÅ GJØRE SOM NY STUDENT:

FINNE DEG ET STED Å BO


Her lønner det seg å være tidlig ute. Hvert år blir det flere og flere studenter, men antallet boliger ser ut til å ha stagnert. Er man tidlig ute og litt på hugget, skal det likevel ikke være noe problem å finne seg et sted å bo.

Beliggenhet er essensielt når man skal finne sted å bo. Det beste er å finne noe som er i gang/sykkelavstand til St.Olav, det vil spare deg både tid og penger. Alt på Øya er genialt, da kan du gå hjemmefra 5 min før forelesning. Møllenberg, Bakklandet, Singsaker, Kalvskinnet og Lerkendal er også i grei gangavstand til skolen. Har du sykkel tar det ikke mer enn 5-10 min til skolen fra Tempe, Ila og Moholt. Skal du imidlertid hjem til Moholt kan du beregne en god halvtime, da du må bestige bakken over alle bakker. Skal du bosette deg på Moholt, Lade eller Steinan må du regne med å ta buss. Synes du det er greit, kan dette være gode alternativer, da du mest sannsynlig vil finne et finere krypinn til rimeligere pris litt usentralt. Litt kjipt kan det imidlertid være når du skal hjem fra et nachspiel i byen, og siste nattbuss har gått. 07373 – Trøndertaxi, vær så god!

Skal du ha bolig har du tre alternativer: kjøpe, leie av SiT eller leie privat.

Kjøpe leilighet

Du starter på et 6 års langt studie så du har lang tid foran deg i Trondheim. Kjøpe bolig kan dermed være en god investering. Boligmarkedet er ofte uforutsigbart, men i en by som Trondheim der kapasiteten allerede er sprengt, kan du være trygg på at boligprisene vil holde seg forholdsvis stabile nesten uansett hva som skjer. Har du penger og renteutgiftene blir lavere enn eventuelle leieutgifter, er det å kjøpe bolig et godt valg.

Leie av SiT

SiT har boliger flere steder i Trondheim, men studentbyene på Moholt og Steinan er klassiske innlosjeringssteder for førstisser. SiT er som regel ganske billig og bra. Du må imidlertid regne med å dele kjøkken og bad med 4-5 andre. Du har 100 GB internettlinje (riktignok med nedlastingskvote), grei standard og kort oppsigelsestid, men du må putte på penger på vaskemaskinen når du skal vaske klær. Skal du ha bolig hos SiT må du være tidlig ute. Utenlandsstudentene blir prioritert foran søkere fra Norge. I Klostergata på Øya bor det mange medisinstudenter i SiT sine boliger.

Leie privat

Her kan du skyte gullfuglen eller sitte igjen med katta i sekken. Du kan være heldig å finne en hybel kjempesentralt til en billig penge, men du kan også bli lurt til å betale blodpris for et lite kott. Private utleiere benytter seg i større grad av den økende etterspørselen til å skyve prisene oppover, men du kan være heldig å komme over en gammel tante som vil leie ut et gammel hybel hun ikke bruker til en billig penge. Moralen er, vær skeptisk! Lei aldri usett, og les nøye gjennom leiekontrakten før du skriver under.

Sitter du uten et sted å bo ved studiestart? Fortvil ikke, du skal slippe å bo på gata. www.studiebyen.no tilbyr tak-over-hodet-garanti, en midlertidig plass å bo for de som ikke har funnet seg bolig. Det er heller ingen dum idé å rekke opp hånda etter første forelesning å spørre om det er noen andre som er samme situasjon, og om dere kanskje kan finne noe sammen.
SØKE LÅN FRA LÅNEKASSEN


Vær tidlig ute! Rett før studiestart kan det være lang ventetid, og det er veldig kjipt å være blakk i fadderukene. Det raskeste og enkleste er å søke på nett. Klikk deg inn på Lånekassen, så er det bare å følge instruksene. Ved semesterstart får du ca 22 000 kr, deretter får du rundt 8200 kr hver måned resten av semesteret. Det har tidligere bare blitt utbetalt lån for 10 måneder, studieåret 2019-2020 økes dette til imidlertid til 11 måneder (juni også) - Wooho! Resten av sommeren må du leve på mor og far. Dersom du står på eksamen blir 40 % av lånet omgjort til stipend. Thank you staten. Pengene tikker inn på konto den 15. hver måned. Vær forberedt på trange kår dagene før lønning. Er det problemer kan du ringe lånekassen på 22 70 03 00, eller møte opp på deres kontor i Søndre gate 14.

For at du i det hele tatt skal få noen penger fra lånekassen, er det viktig at du må betale semesteravgift!
BETALE SEMESTERAVGIFT


Lånekassen gir deg ikke en krone før denne er betalt. Avgiften er på 580 kr, og dette er penger som går til å drifte SiT – Studentsamskipnaden i Trondheim. Dersom du nå funderer over hvorfor du nå må betale penger til SiT selv om du ikke bor i SiT-bolig, så kan du trøste deg med at du helt sikkert får nyte av godt av SiTs andre velferdstilbud som for eksempel medlemskap ved treningssenter til en latterlig billig penge. For å betale avgiften, klikk deg inn på Studentweb, her ligger betalingsinformasjon. Du trenger en firesifret pinkode for å logge inn på studweb. Denne pinkoden skal du ha mottatt i et brev fra NTNU etter at du takket ja til plassen. Husk å registrere adressen i Trondheim, slik at du får tilsendt eventuell annen info til der du bor.
MELDE DEG PÅ MAILINGLISTENE


Det er gjennom mailinglistene at det aller meste av informasjon vil bli gitt, fra foreningene og noe fra fakultetsledelsen. Mailinglistene administreres av IT-sjefen i MF Placebo. Trykk her for å lese mer om hvordan du melder deg på. Alle studenter har fått tildelt en stud.ntnu.no-mail som mail fra NTNU vil sendes til.
LEVERE POLITIATTEST OG VITNEMÅL


Du har nok fått beskjed om du skal levere inn politiattest og original vitnemålet ditt fra vgs. Noen politidistrikt er tregere enn andre, så det kan være greit å skaffe vandelsattesten i god tid. Det skal tillegges at folkene på fakultet for medisin og helsevitenskap ikke er vanskelig å ha med å gjøre, så dersom du mot formodning ikke skulle ha politiattest eller originalvitnemålet dagen det skal leveres, så er dette som oftest ikke noe problem, bare du sørger for å levere det så fort som mulig.
MELDE DEG OPP TIL EKSAMEN


Oppmelding til eksamen skjer via Studentweb. Trykk litt der inne så finner du det nok. Her melder du deg også opp til eksamen i perspektivemnet og ex. phil. Å bekrefte utdanningsplan er det samme som å melde seg opp til eksamen. Fristen for å melde seg opp til de eksamenene man skal ha høstsemesteret er 15. september. Emnet MD4011 går over to semestere, og det er derfor viktig å huske på at man også må bekrefte utdanningsplanen for dette emnet også på vårsemesteret. fristen for dette er 1. februar.
SKAFFE DEG ADGANGSKORT


Som medisinstudent ved NTNU får du to adgangskort. Ett kort som gir deg adgang på diverse NTNU-campus, og ett som gir deg adgang på St. Olav. Det viktigste for deg er imidlertid adgangskortet til sykehuset. Dette kortet er din nøkkel inn til alle spennende steder på St. Olavs. Dette hjelper fadderne dine deg med å skaffe i fadderuka, så dette trenger ikke å være noe å bekymre seg for. Det andre kortet skaffes på Stripa, som ligger mellom de store høyblokkene på campus Gløshaugen. Her kan du regne med kø til langt opp på Moholt de første dagene, så vær smart å dra dit da alle gløsingene har forelesning, eller bare vent noen uker til dette verste rushet har gitt seg. Adgangskortet til Gløshaugen brukes for det meste til printing, men ellers sjeldent. Det er i alle fall et kult kort å flashe med når du vil vise at du studerer ved NTNU.